Hicri Yeni Yılımız Kutlu Olsun / Aşure Ayı

by Kadın Sitesi Moda Güzellik Kadınca on 3 Kasım 2013 Pazar

hicri yılbaşı,tesettür blogu,

Tüm kardeşlerimizin 4 Kasım 2013' te gireceğimiz (yani yarın) Hicri Yeni Yılını kutluyorum.
Muharrem ayı ve Hicri takvimle ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. 


- Hicri takvim nedir; ne zamandan beri uygulanmaktadır?
Hicri tarih, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in Mekke' den Medine'ye hicretiyle başlar. Ancak takvim başlangıcı olarak bu tarih, Hz. Ömer devrinde kabul olunmuştur. Ondan önce arapların belli bir tarihi yoktu. Bazı önemli hadiseleri (Hz. İbrahim'in ateşe atılışı, Fil vakası vb.) tarihe başlangıç olarak gösteriyorlardı.
Hicrî- Kamerî yıl, on iki aydır. İlk ayı olan Muharrem ile birlikte Receb, Zilkade ve Zilhicceye Araplar "eşhur'i hurum" adı verir ve bu aylarda savaştan ve her türlü şiddetten uzak dururlardı.
- Hicri yeni yılın ilk ayı olan Muharrem ayına özel bir ibadet var mıdır?
Hz. Muhammed (s.a.s), bu ayın dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti. Peygamber Efendimiz buyurur ki: "Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur" (Riyazü's-Sâlihin, II, 504). Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir"(Riyâzü's-Salihin, II, 509).
hicri yılbaşı,tesettür blogu,aşure,
Aşure günü denilen Muharrem ayının onuncu gününde tarihte pek çok önemli olay olmuştur. Bunları okuyunca bu ayın ne kadar faziletli bir ay olduğunu anladım. Aşağıda sıralıyorum şimdi:
- Nuh (a.s)'un gemisinin tufandan kurtulup Cudi dağının tepesine oturması bu güne rastlar. Bilindiği gibi bu olay, Hz. Nuh' a inananların bir gemi vasıtasıyla kurtulduğu ve inkarcıların da bütünüyle yok olup gittiği bir olay olmuştu.
- Bunun yanında, Hz. Adem'in tevbesi,
- Hz. İbrahim'in ateşten kurtulması ve
- Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması bu güne rastlar.
- Öte yandan Muharrem ayının on altıncı günü Kudüs'ün kıble tayin edildiği ve
- on yedinci günde Fil ashabının geldiği gün olduğu nakledilenler arasındadır.
Hicri yılbaşı nedir? Yılbaşı kutlamalarına nasıl bakmalıyız?
Okumak için TIKLAYIN
FACEBOOK HESABIM İÇİN TIKLAYIN

Blog, Updated at: 22:39

0 yorum:

Yorum Gönder