Evet evet yazımın başlığını yanlış okumadınız. Bu aralar kiminle konuşsam; "ailecek gribiz" diyor. Tabi bende bu kervana katıldım :) Facebook tan ve instagram dan takip edenler bilir :)
Eşimde de bu vesileyle sık sık hapşırmalar belirmeye başladı. Yakında o da kervana katılacak gibi :)
Peki griple savaşmak için neler yapmalıyız?
Öncelikle tam da Sonbahar mevsimine girdiğimiz şu sıralarda. Bol bol sıvı tüketmeli. Sıvıların başında tabiki su geliyor. Mutlaka her gün çorbamızı içmeliyiz. Çorba hem içimizi hem de dışımızı ısıtır. Çorba sıcaklık simgesidir.Elimizle dokunuruz, elimizi ısıtır. İçeriz yavaş yavaş bütün içimizi sıcaklık sarar.
Sıcaklık ta hastalıktan korunmak için en güçlü yoldur :)
Bol bol evde sıkılmış taze meyve suları içilmeli. Hazır meyve suları sağllığa çok zararlıdır.
Sebze ve meyvelerin bol bol çıkmaya başladığı şu Sonbahar mevsiminde tüketmeye çalışalım.
Limonu bol bol tüketmeliyiz. Limon kabuğunu, limonun dışını iyice yıkadıktan sonra ısırarak tüketmeliyiz.
Sonbaharda zaten mandalina çıkmış oluyor. Mandalina tam bir kalkandır. Günde en az bir tane hazır mevsimindeyken yiyin.
Aktarlarla aranızı iyi tutun. Siyah çay yerine, ıhlamur içmeyi sıklaştırın. Ihlamur sadece grip tedavisi için değil, bir sürü hastalığın tedavisinde içilmesi gereklidir. Ihlamur kaynarken kokusu eve yayıldığında kokusunu içimize çekmemiz bile bizim için çok yararlıdır.
Özellikle çocuklarınız için siyah çay yerine ıhlamur ve kuşburnu kaynatıp içirin.
Tüm aktarlarda öğütülmemiş tarçın vardır. Onu kaynar suyun içine koyun ve on dakika bekletip günde en az bir defa içebilirsiniz.
Bol bol yeşillik tüketmeye dikkat edin. Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam demektir.
Biz yediklerimizle yaşarız. Öğün yemeklerinizi düzenli olarak yemeye çalışın. Özellikle de mevsiminde çıkan ürünlerden yemeye özen gösterin. Yani kışın kalkıp karpuz yemeyin :)
Şimdi size sonbahar sebzelerini yazacağım. Böylelikle ona göre alışveriş yaparsınız.
Aylara göre sebzeler tablosu :
- Ihlamur toz haline getirilip günde 3–5 defa 1–4 gr içilir.
- Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı tarçın konulur 10 dakika bekletilip günde 2–3 bardak içilir.
- Çörekotu suyla ıslatılıp, sonra kurutulur. Toz haline getirilip, buruna çekilir
- Lahana yaprakları 5 dakika kaynatılır. Elde edilen sudan günde 2–3 bardak içilir.
- 1 bardak suya, 4 gram ayrık kökü konulur. 10 dakika kaynatılıp, günde 2–3 bardak içilir.
- 1 bardak suya, 10 gram maydanoz konulur. 5 dakika kaynatılıp, 10 dakika bekletilir. Suyuna bal ve limon ilave edilerek günde 3–4 bardak içilir.
- 500 gram kaynar suya, 10 gram parçalanmış kuru incir, 10 gram kuru üzüm konulur. 30 dakika bekletilip, nezle başlangıcında 1 günde tüketilir.
Tam da mevsimi gelmişken, bol bol mandalina yiyip C vitamini almayı unutmayın....
HERKESE GEÇMİŞ OLSUN :)
0 yorum:
Yorum Gönder